Prezident si vyžiadal doplňujúce informácie k pozbaveniu mlčanlivosti šéfa SIS

24.01.2012 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dostal dnes popoludní stanovisko Slovenskej informačnej služby (SIS) k žiadosti vyšetrovateľa o pozbavenie povinnosti mlčanlivosti riaditeľa tajnej služby Karola Mitríka. Pre TASR to potvrdil jeho hovorca Marek Trubač.

Hlava štátu si na základe tohto stanoviska vyžiadala doplnenie informácie k žiadosti od vyšetrovateľa. Rozhodla sa tak preto, lebo v žiadosti nie je odôvodnený účel, rozsah a lehota platnosti oslobodenia od povinnosti mlčanlivosti. \"V žiadosti má ísť o zbavenie tejto povinnosti v trestnom konaní vedenom pre zločin - založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny podľa Trestného zákona a iné. Z uvedeného nie je jednoznačné, pre aké \"iné\" trestné činy sa začalo trestné konanie. Aj preto sa prezident rozhodol požiadať vyšetrovateľa o doplnenie jeho žiadosti,\" dodal Trubač.

List vyšetrovateľovi odoslal dnes večer. Hovorca deklaroval, že akonáhle príde odpoveď s doplňujúcimi informáciami, prezident republiky rozhodne o pozbavení povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS.

Mitrík dnes poslal odpoveď aj premiérke Ivete Radičovej na jej list, ktorým žiadala o zodpovedanie otázok o kauze Gorila. Riaditeľka tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzová pre TASR potvrdila, že list od SIS bol dnes do kancelárie premiérky doručený. Viac informácií zatiaľ neposkytla vzhľadom na to, že predsedníčka vlády sa s listom musí oboznámiť.
 

Vyberte región